Wethouder Weijland over Kenniscampus Ede

Johan Weijland over samenwerking, de Kenniscampus en het World Food Centre

Ter gelegenheid van de 1e nieuwsbrief van Kenniscampus Ede, ging Kenniscampus Ede in gesprek met Johan Weijland, wethouder van gemeente Ede en o.a. verantwoordelijk voor grondzaken, maatschappelijk vastgoed en onderwijs. Kenmerkend voor de wethouder? Zijn pragmatische wijze van besturen en zijn achtergrond in het bedrijfsleven. Hoewel Johan Weijland een uitgebreide portefeuille beheert, gaan we in dit gesprek in op onderwijs: de verbindende factor van Kenniscampus Ede.

Samenwerken in onderwijs

Onderwijs in de portefeuille betekent niet per definitie invloed op het curriculum. De gemeente is met name verantwoordelijk voor het onderkomen van de onderwijsinstellingen. Dat wil niet zeggen dat er niet meer gedaan wordt. Integendeel: een belangrijke taak van de gemeente is bijvoorbeeld het ondersteunen van onderwijsinstellingen aangaande kansarme jongeren. Zo is er bijvoorbeeld een internationale schakelklas voor vluchtelingen. Initiatieven komen zowel vanuit de gemeente als van de verschillende scholen. Samenwerking is hierbij het sleutelwoord.

Samenwerken op de Kenniscampus

Het belangrijkste doel van de Kenniscampus bij de oprichting daarvan was (en is nog) het concentreren van scholen met als doel het versterken van elkaars onderwijs. Dit heeft, na een wat moeizame opstartfase, geresulteerd in een moderne, goed bereikbare campus in een groene omgeving waar onderwijsinstellingen elkaars buren zijn. “Mede daardoor, door het zich in elkaars zichtveld bevinden, is een enthousiaste samenwerking ontstaan tussen schoolbestuurders en collega-instellingen. De onderlinge contacten zijn beter, de bereikbaarheid is optimaal en daar ontstaan kansen. Bovendien is er een verbinding ontstaan tussen de campus van Wageningen en Kenniscampus Ede: de KennisAs.”

Topsporthal

Ook sport draagt bij aan de samenwerking op de campus. In juni is gestart met de bouw van de Topsporthal. Het duurzame gebouw zal verschillende doelen dienen:  topsport, recreatieve sport, paramedische expertise maar ook onderwijs en horeca. Een ontmoetingsplek voor de studenten op de Kenniscampus. De sporthal vormt tevens een schakel met het sportpark De Hoekelumse Eng, aangevuld met een beachvolleybalveld, stormbaan en hardlooproutes. Een fantastische faciliteit om het beste uit jezelf te halen, dat is de ambitie. Johan Weijland: ‘De sporthal vervult daarnaast de belangrijke functie van een centrale ontmoetingsplaats, waarmee een wens van veel Edese studenten in vervulling gaat’.

World Food Centre

Naast sport en onderwijs, is de link met de FoodValley een belangrijke grondslag van de Kenniscampus. Samenwerking en synergie op de KennisAs leidt tot een sterke positie binnen de regio.  Voor de werknemers én voor de studenten. Dit komt tot uiting in het World Food Centre. Weijland: “De totstandkoming van het World Food Centre is in volle gang. We zijn nu druk bezig met het opzetten van de ‘experience’, de beleving, daar waar het ‘van grond tot mond’ verhaal verteld wordt. Hoe komt ons eten tot stand? Wat doet voedsel met ons lichaam? Hoe veilig is ons voedsel? Hoe gaan wij de wereld van voedsel voorzien in 2050 wanneer de wereldbevolking exponentieel gegroeid is?  Allemaal belangrijke en actuele vragen, waar o.a. het bedrijfsleven en de WUR dagelijks mee bezig zijn. Een belangrijke vervolgstap is het publiek meenemen in deze ontwikkelingen en laten zien welke mogelijke oplossingen er op de plank liggen.”.

Toekomst

Op de vraag wat de ambitie is voor de nabije toekomst voor Kenniscampus Ede, benadrukt de wethouder nogmaals dat een succesvolle doorontwikkeling valt of staat met samenwerking. “De onderlinge samenwerking wordt geborgd door het ‘bouwstenenboek’, waarin niet alleen concrete zaken vastliggen maar ook richtlijnen zijn gegeven voor o.a. sportvoorzieningen en kunst.  Maar het belangrijkste is natuurlijk dat elke onderwijsinstelling hier actief in meedenkt en –doet, om zo het aantrekkelijke karakter van de Kenniscampus te behouden en te verbeteren. Wist je al dat er een nieuw kunstwerk op de planning staat? Het huisje van Van Gogh! Inspirerend voor de soms ploeterende student. Studeren valt niet altijd mee, soms is het een feestje, maar vaak is het bikkelen. Laat je dan vooral inspireren door van Gogh en zet door! Doe het bij voorkeur wel wat sneller dan Van Gogh.” besluit de wethouder met een knipoog.