Een hololens op de campus

Sinds kort is de MediaHUB, een samenwerking tussen Aeres Tech en de CHE, in het bezit van een Hololens.


Wat is een Hololens nu precies?

Met een hololens kunnen 3D beelden gegenereert worden, in de ruimte waar de kijker aanwezig is. Je kijkt dus letterlijk door een bril heen, en je bevindt je niet in een virtuele omgeving, zoals bij Virtual Reality (VR). De techniek rond de hololens wordt daarom mixed reality genoemd: de virtuele wereld en de echte wereld vermengen zich. Bekijk het filmpje over de hololens 


Wordt de Hololensbril in het onderwijs gebruikt?

In het laatste Trendrapport van SURF, (2016, zie https://www.surf.nl/kennisbank/2016/trendrapport-2016-hoe-technologische-trends-onderwijs-op-maat-mogelijk-maken.html ) worden VR en AR als grote kanshebbers voor toekomstige innovatie genoemd. Toch zijn veel bedrijven en onderwijsinstellingen huiverig voor het inzetten van deze technologie. Het vraagt immers niet alleen om een visie op het onderwijs, om kennis en vaardigheden bij docenten, om een werkende 3D omgeving, maar ook om een investering in brillen en om ondersteuning, zowel technisch als didactisch/organisatorisch.

Het zijn zaken die in de MediaHUB altijd in samenspraak met de klant of instelling besproken kunnen worden, vanuit een goed businessmodel.

 

Hoe gebruikt de MediaHUB deze bril?

Op de Dag van de Warmtepomp, eind september 2018 bij Aeres Tech, heeft het bedrijf OpenUpTechnologies, inwoner van de MediaHUB, hun demo gepresenteerd.

Ze hebben op hun platform een 3D model van een warmtepomp gezet, dat via de iPhone en de hololens benaderbaar is (zie foto). In deze interactieve omgeving kan een cursist knoppen aanraken en de warmtepomp in werking zetten. Ook ziet hij real time informatie. De volgende stap is om de docent nog meer input te laten geven, real time, via popup of in-screen animaties. De mogelijkheden zijn eindeloos. Henk Stomphorst en zijn medewerkers zijn bezig met onder andere zorginstellingen en een uitgeverij om te kijken naar betaalbare mixed reality toepassingen voor trainingen.


Het FutureLAB op de Kenniscampus

Naast de aanschaf van de hololens, heeft de MediaHUB een nieuwe fysieke ruimte gecreëerd; het FutureLAB. Daarin willen ze diverse media- en ict-technologieen demonstreren en laten ontdekken.

Zo is de nieuwste Oculus Go aanwezig, een VR bril zonder vaste computer. Het doel is om met deze ruimte meer tools en instrumenten te delen, zodat iedereen die iets inbrengt ook de zaken van anderen kan gebruiken. In deze LAB-omgeving kan worden geëxperimenteerd, altijd vanuit de klantvraag en met studenten van verschillende opleidingen.


Delen van kennis en ervaring

De Hololens is ook door Aeres Tech en de CHE aangeschaft als ontwikkelinstrument, om innovatief te blijven onderzoeken. Doordat OpenUpTechnologies dit device test op hun platform doen de partners van de MediaHUB gezamenlijk kennis van deze technologie op. En die opgedane kennis en ervaringen met dit apparaat worden weer met andere partners gedeeld. Inmiddels is ervan uit de MediaHUB ook een MasterMindgroep Hololens gestart, met deelnemers uit het mbo en hbo (beide vanuit ICT-opleidingen). Zo krijgt innovatie in de MediaHUB en bij OpenUpTechnologies vorm.


Kom kennismaken

Maar het gaat nog verder: in de MediaHUB kunnen bewoners van de Kenniscampus vrijblijvend kennismaken met deze technologieën, in het bijzonder die van de Hololens.

Ben je geïnteresseerd om op een vrijdagmiddag eens langs te komen? Geef je dan op via Henk Stomphorst. Zijn mailadres is info@openuptech.com. En wil je contact met de MediaHUB en haar partners mail dan naar: info@mediahubede.nl.

Je bent van harte welkom.