Start nieuwe lector Zorg voor Voeding en Gezondheid 

Nieuwe lector CHE

Dr. W. (Willemieke) Kroeze start per 1 januari 2018 als lector Zorg voor Voeding en Gezondheid aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Het lectoraat is verbonden aan de opleiding Verpleegkunde en verbindt onderzoek met de praktijk. 

Voeding is een relatief nieuw aandachtsgebied binnen Verpleegkunde en binnen de CHE. Een thema dat uitstekend past gezien de ontwikkelingen in het vak Verpleegkunde. Een verpleegkundige verleent zorg aan zieken, maar krijgt ook een steeds prominentere rol als gezondheidsbevorderaar. Voeding is belangrijk bij herstel van ziekte en het bevorderen van kwaliteit van leven, maar ook een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van ziekten. Door het bevorderen van gezonde voeding en een gezonde leefstijl kan ziekte voorkomen worden. 

Food Valley

Het lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid sluit goed aan bij de ontwikkelingen in de Food Valley. De CHE ligt midden in deze regio. Een groene vallei met veel foodkennis en innovaties op het gebied van gezonde en duurzame voeding. In de FoodValley werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven samen om innovatie te stimuleren en bij te dragen aan voedingsvraagstukken.

Expertise

Willemieke Kroeze werkte voorheen als universitair docent bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Deze functie zal zij in kleine omvang voortzetten naast haar functie als lector. Haar expertise ligt op het gebied van determinanten van gedrag, het bevorderen van gezond voedingsgedrag en de implementatie van evidence-based leefstijlinterventies in  de eerstelijnszorg. Samen met de leden van de kenniskring zal zij deze ervaring benutten om het nieuwe lectoraat vorm te geven.